Arbetsmarknadskunskap

Dagens arbetsgivare har stora anställningsbehov och generationen som ska ta över känner sig ofta dåligt rustade för framtiden. De vet inte var jobben finns eller hur de ska ta sig dit. Vi tror att glappet mellan jobb och ungdomar minskar om kunskapen om arbetsmarknaden bland ungdomar ökar. Genom inspirationsföreläsningar berättar vi för ungdomar hur arbetsmarknaden ser ut, var jobben finns och hur de tar sig dit. Samtidigt ökar vi ungas intresse och kunskap om möjligheterna på arbetsmarknaden.

Arbetsmarknadskunskap är en stor satsning som Handelskammaren driver i Västernorrlands- och Jämtlands län som syftar till att höja kunskapen om arbetsmarknaden hos ungdomar, öka kompetensförsörjningen och minska andelen socioekonomiska och könsstereotypiska yrkes- och utbildningsval.

Teknikbussen, som är en del av Arbetsmarknadskunskap är en riktad satsning för att lyfta intresset för tekniska yrken specifikt hos tjejer som tidigare inte tänkt sig en utbildning med teknikfokus eller ett jobb inom teknikbranschen. Idag utgör kvinnor endast en femtedel av de som arbetar inom tekniksektorn. Det vill vi förändra med teknikbussen då vi visar unga tjejer möjligheterna som finns i en spännande framtidsbransch.

Vårdbussen är ett pilotprojekt som genomfört i Sundsvall. Tanken är att öka intresset för unga killar att arbeta inom vården. Med en vårdbuss kan vi vara med och påverka och visa möjligheterna med en bransch som är i akut behov av arbetskraft.

I Jämtlands län ingår ovanstående i projektet Framtidsvalet Jämtland/Härjedalen som finansieras av Region Jämtland Härjedalen med stöd av länets företag och Handelskammaren Mittsverige, Östersunds kommun, Åre Kommun, Härjedalens kommun, Bergs kommun, Strömsunds kommun och Ragunda kommun. 

I Västernorrlands län ingår ovanstående i projektet Framtidsvalet 2,0 som finansieras av Region Västernorrland med stöd av länets företag genom Örnsköldsviks Industrigrupp och Handelskammaren Mittsverige, Rodret,  Destination Jobb, Sundsvalls kommun, Härnösands Kommun, Timrå kommun, Ånge kommun, Sollefteå kommun och Örnsköldsviks kommun. 

Läs mer om Arbetsmarknadskunskap

Lyssna på vår podcast!

Som en del av projektet har vi skapat podcasten “Vad är koden?”, som i första hand riktar sig till de elever som ska ta studenten, men som kanske sitter hemma och funderar på sin framtid. Vår förhoppning är att podcasten ska ge elever stöttning och råd kring framtiden, specifikt utifrån en förändrad världssituation i samband med Coronautbrottet.

Podcasten ”Vad är koden?”, som släpps i tre delar går att lyssna på gratis på streamingtjänsten podbean.

Lyssna på podcasten här!

Kontakt

Felicia Pournasiri
Projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap
Sundsvall, Timrå, Ånge
072 – 230 22 99
felicia@midchamber.se

Marlene Hälldal
Projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap
Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand
076 – 308 80 80
marlene.halldal@midchamber.se

Anna Gidlund
Projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap
Örnsköldsvik, Sollefteå, Härnösand
070 – 258 18 02
anna.gidlund@midchamber.se

Daniel Penot
Projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap
Jämtland/Härjedalen
070 – 322 02 35
daniel.penot@midchamber.se

Josefine Forslund
Projektkoordinator Arbetsmarknadskunskap
Jämtland/Härjedalen
070 – 216 11 21
josefine.forslund@midchamber.se